- Het shirt dat Diego Armando Maradona droeg tijdens de legendarische Argentinië-Engeland op het WK 1986 is woensdag voor een recordbedrag van 8,4 miljoen euro verkocht.
- De Engelse middenvelder Steve Hodge liet het shirt dat hij na afloop van de wedstrijd ruilde met Maradona veilen bij Sotheby’s.
- Eerder leverden andere sportobjecten, zoals een manifest over de Olympische Spelen, de originele spelregels van basketbal en een shirt van honkballer Babe Ruth, ook miljoenen op.
- Lees ook: Maradona leefde als een miljonair, maar zijn vermogen bedroeg aan het eind van zijn leven nog niet eens een half miljoen
Het shirt dat de Argentijnse stervoetballer Diego Armando Maradona droeg tijdens de wedstrijd tegen Engeland bij het WK van 1986 is geveild voor een bedrag van omgerekend 8,4 miljoen euro. Het shirt is daarmee het duurste sportobject ooit.
Het shirt werd verkocht door de Engelse middenvelder Steve Hodge, die het na afloop van de legendarische wedstrijd met de in 2020 overleden Maradona had geruild. Het is niet bekend wie de nieuwe eigenaar is geworden. “Wie het ook gekocht heeft, het shirt komt waarschijnlijk nooit meer in de openbaarheid”, zei veilingmeester Brahm Wachter tegen ESPN.
In de met 2-1 gewonnen kwartfinale tegen Engeland scoorde Maradona twee van de meest legendarische doelpunten uit de geschiedenis van het WK.
De eerste was een goal met de hand, die door Maradona zelf ooit werd omschreven als “de hand van God”. De tweede was er eentje na een onnavolgbare solo, die later door de FIFA werd uitgeroepen tot goal van de eeuw.
De wedstrijd tegen Engeland was extra beladen, vanwege de Falklandoorlog die enkele jaren eerder werd uitgevochten tussen Engeland en Argentinië. "Het was meer dan het verslaan van een voetbalteam, het was het verslaan van een heel land", zei Maradona daar ooit over.
De dochter en de ex-vrouw van Maradona stelden vorige maand nog dat Hodge het verkeerde shirt liet veilen. Volgens hen zou het gaan om het shirt dat hij voor de rust aan had en niet tijdens de tweede helft toen hij zijn legendarische goals maken. Maar veilinghuis Sotheby's zegt met een speciale techniek de authenticiteit van het shirt vast te hebben gesteld.
Nooit eerder werd zoveel geld betaald voor een sportobject, maar er zijn wel degelijk andere sportmemorabilia waar ook miljoenen voor zijn neergeld. Business Insider zet er een aantal op een rij:
Het originele Olympische manifest uit 1892 - 7,8 miljoen euro
Het 14 pagina's tellende manifest uit 1892 van baron Pierre de Coubertin leidde vier jaar later tot de eerste moderne Olympische Spelen. In het handgeschreven manifest zette De Coubertin zijn visie op het vierjaarlijkse sportevenement en de Olympische waarden uiteen.
Het document werd in 2019 geveild en leverde met 8,8 miljoen dollar (7,8 miljoen euro) een veelvoud op van de 1 miljoen dollar die veilinghuis Sotheby's voor de verkoop in gedachten had. De kopers was de Russische oligarch Alisher Oesmanov, die het manifest doneerde daarna aan het Olympisch Museum in Lausanne.
Shirt van honkballer Babe Ruth - 5 miljoen euro
Een shirt van de legendarische Amerikaanse honkballer Babe Ruth bracht bij een veiling in 2019 volgens CNN ruim 5,6 miljoen dollar op (omgerekend zo'n 5 miljoen euro). Het gaat om een grijs shirt met het opschrift Yankees, dat Ruth rond 1930 droeg. In 2012 was een ander shirt van de honkballer al eens geveild voor 4,4 miljoen dollar (3,9 miljoen euro).
Originele spelregels basketbal - 3,85 miljoen euro
Het oudste bekende document waarin de officiële spelregels van basketbal staan, wisselde in 2010 voor bijna 4,4 miljoen dollar (3,85 miljoen euro) van eigenaar. Destijds een nieuw veilingrecord in de categorie sportmemorabilia, meldde Reuters. Het document werd gekocht door twee fans van het basketbalteam van Kansas University.
Mouwloos basketbalshirt Michael Jordan - 1,13 miljoen euro
Het mouwloze basketbalshirt dat Michael Jordan in het seizoen 1982-1983 droeg als speler van de Universiteit van North Carolina werd in mei 2021 voor 1,38 miljoen dollar (1,13 miljoen euro) geveild op Heritage Auctions.
Jordan droeg het shirt volgens de Los Angeles Times op de cover van het tijdschrift Sporting News in maart 1983, toen hij was uitgeroepen tot speler van het jaar.
Voetbalshirt Pelé uit WK-finale 1970 - 190.000 euro
Voordat het shirt van Maradona voor een nieuw recordbedrag werd verkocht, was een shirt van de Braziliaanse voetballegende Pelé uit de WK-finale van 1970 volgens goal.com het duurste voetbalshirt ooit. Dat werd in 2002 geveild voor bijna 190.000 euro, een schamel bedrag in vergelijking met de 8,4 miljoen euro die voor het shirt van Maradona werd neergeteld.
Briefje van Oranje - 35.000 euro
Het briefje met een aangepaste opstelling dat assistent-bondscoach Dwight Lodeweges in 2018 schreef tijdens de Nations League-wedstrijd Nederland-Duitsland leverde korte tijd daarna 35.000 euro op bij een veiling voor de Johan Cruyff Foundation, meldde het AD.
Het briefje belandde via toenmalig bondscoach Ronald Koeman en enkele andere spelers bij aanvoerder Virgil van Dijk. Die ging op advies van de technische staf in de spits spelen en schoot vervolgens de gelijkmaker binnen, waardoor Oranje groepswinnaar werd.